Het politieke debat

Het succes van een debat staat of valt met de voorbereiding. Maak een vraag-en-antwoorddocument als basis voor het debat en oefen vooraf. Schuw hierbij de ‘vervelende vragen’ niet.  Je kunt de voorbereiding grofweg in vier onderwerpen opdelen:

  1. Doelgroepen en boodschap. Het doel van een politiek debat in verkiezingstijd is vooral om de twijfelende kiezers te overtuigen van een stem op jouw partij: wat heeft deze kiezer nodig? Daarbij: wat moet je je vaste kiezers bieden om hun stem te bevestigen?
  2. Inhoudelijke voorbereiding. Bereid je inhoudelijk voor op de onderwerpen die aan bod komen.
  3. Oppositie onderzoek. Verdiep je in de standpunten, de zwakke en sterke punten van je tegenstander.
  4. Is het een gesprek tussen zes lijsttrekkers of zijn het telkens een-op-een debatten van 2 minuten? Is de setting een podium of een marktplein? Weet wat je te wachten staat en zorg dat je een boodschap kunt overbrengen in de gekozen vorm.

Een-op-een kiezerscontact

Afhankelijk van de fase in de campagne is elke vorm van kiezerscontact erop gericht om informatie te halen, te overtuigen (tot een stem, donatie of inzet) of de kiezer naar de stembus te krijgen. Het is raadzaam om de lijnen van het gesprek dat je wilt voeren vast te leggen in een script dat alle campagnemedewerkers kunnen gebruiken. Zo zorg je ervoor dat iedereen de gesprekken zo doelgericht mogelijk voert. Elk gesprek is grofweg opgebouwd uit drie fases:

  1. Een introductie (waarom spreek je iemand aan, wie ben je) en een vraag: weet u al op wie u gaat stemmen? Welke onderwerpen vindt u belangrijk in uw gemeente? De inhoud van de vraag hangt af van de fase in de campagne (zie fasering).
  2. Een inhoudelijk deel: een uitwisseling tussen de kiezer en jouw partij, vragen die de kiezer heeft.
  3. Afsluiting: bedank een kiezer voor de tijd en sluit af met de vraag om een toezegging: gaat u stemmen op onze partij? Kan ik uw gegevens noteren? Wilt u zich aansluiten als vrijwilliger?

Zorg er tot slot voor dat je die informatie eenvoudig kunt verwerken: bijvoorbeeld door vrijwilligers een formulier mee te geven dat ze kunnen invullen over het gesprek.