Swot

De eerste stap in het opstellen van een strategie is het maken van een SWOT-analyse. Een SWOT-analyse zet de kansen, bedreigingen, krachten en zwaktes van jouw partij op een rij. Zo’n analyse laat zien welke campagne-onderdelen nog aandacht nodig hebben en waar je als partij klaar bent voor de campagne. Op basis van een SWOT-matrix kun je keuzes maken over de te volgen strategie. Heb je bijvoorbeeld een lijsttrekker die sterk is in het debat terwijl de nummer 1 op de lijst van de tegenstander dat minder is? Zet dan in op publieke debatten. Is de campagnekas klein, kies dan voor sociale media in plaats van dure advertenties en zoek naar (creatieve) mogelijkheden voor vrije publiciteit.

Analyse: oppositie

Om te kunnen winnen moet je niet alleen je eigen partij goed kennen, maar ook begrijpen wie je “concurrenten zijn. Pas daarom de SWOT-analyse niet alleen toe op je eigen partij maar ook op andere partijen. Bestudeer hiervoor (sociale) media-uitingen over en van de andere politieke partijen. Voer gesprekken met mensen die deze partijen goed kennen. Gebruik deze en andere beschikbare informatie over andere partijen om je SWOT-analyse te vullen.

Analyse: online kiezersonderzoek

In campagnetijd draait het allemaal om de kiezers. Het kan nuttig zijn om voor het ontwikkelen van de campagnestrategie onderzoek te doen naar je potentiële kiezers. Welke onderwerpen houden je kiezers nou echt bezig? Hoe reageren kiezers op je campagneboodschap? Wat vinden zij dat er echt moet veranderen in jouw gemeente?  Onderzoek doen hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. Er zijn verschillende gratis online enquêtes modules beschikbaar. Hier vind je een van de meest gebruikte. Let op dat je de regels voor privacy en datagebruik in acht neemt bij het versturen van een online enquête naar je databestand.

Meer informatie

Hoe maak ik een SWOT-analyse?

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties