Swot
De eerste stap in het opstellen van een strategie is het maken van een SWOT-analyse. Een SWOT-analyse zet de kansen, bedreigingen, krachten en zwaktes van jouw partij op een rij. Zo’n analyse laat zien welke campagne-onderdelen nog aandacht nodig hebben en waar je als partij klaar bent voor de campagne. Op basis van een SWOT-matrix kun je keuzes maken over de te volgen strategie. Heb je bijvoorbeeld een lijsttrekker die sterk is in het debat terwijl de nummer 1 op de lijst van de tegenstander dat minder is? Zet dan in op publieke debatten. Is de campagnekas klein, kies dan voor sociale media in plaats van dure advertenties en zoek naar (creatieve) mogelijkheden voor vrije publiciteit.
Analyse: oppositie
Om te kunnen winnen moet je niet alleen je eigen partij goed kennen, maar ook begrijpen wie je “concurrenten zijn. Pas daarom de SWOT-analyse niet alleen toe op je eigen partij maar ook op andere partijen. Bestudeer hiervoor (sociale) media-uitingen over en van de andere politieke partijen. Voer gesprekken met mensen die deze partijen goed kennen. Gebruik deze en andere beschikbare informatie over andere partijen om je SWOT-analyse te vullen.
Analyse: online kiezersonderzoek
In campagnetijd draait het allemaal om de kiezers. Het kan nuttig zijn om voor het ontwikkelen van de campagnestrategie onderzoek te doen naar je potentiële kiezers. Welke onderwerpen houden je kiezers nou echt bezig? Hoe reageren kiezers op je campagneboodschap? Wat vinden zij dat er echt moet veranderen in jouw gemeente? Onderzoek doen hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn. Er zijn verschillende gratis online enquêtes modules beschikbaar. Hier vind je een van de meest gebruikte. Let op dat je de regels voor privacy en datagebruik in acht neemt bij het versturen van een online enquête naar je databestand.