Beeld

Bij communicatie denken we snel aan tekst: een persbericht, een geschreven bericht op Facebook of een interview in de krant. Maar niets is zo effectief voor het overdragen van een boodschap als beeld. Denk daarom bij alles wat je communiceert niet alleen in tekst maar ook in het bijbehorende beeld. Heb je een interview met de lokale krant met een foto? Zorg dan dat je dat op een plek doet waar kiezers zijn of een plek die relevant is voor de boodschap die je wilt overbrengen. Kondig je een campagne-evenement aan op Facebook? Doe dat met een foto die de sfeer van het evenement uitstraalt. Zijn jullie aan het flyeren? Maak er een video van en post die meteen op sociale media: gebruikers delen graag video’s en foto’s. Zorg dat je rechtenvrij campagnebeeld beschikbaar hebt voor media. Wat je ook communiceert: lever er altijd een beeld bij.

 

Betaalde advertenties

Vrije publiciteit is niet gegarandeerd en bovendien afhankelijk van media. Doorgaans gaan video’s op het internet ook niet zomaar ‘viral’. Daarom kan het nuttig zijn om betaalde advertenties in te kopen: publicatie gegarandeerd en je hebt de controle over het tijdstip.

Adverteren op sociale media is in vergelijking met adverteren in traditionele media relatief goedkoop. Bovendien kun je op sociale media advertenties inkopen, gericht op specifieke kenmerken van kiezers (geslacht, opleiding, woonplaats, interesses). Verschillende bedrijven kunnen je helpen met de inkoop van advertenties. Adverteren in traditionele media is duurder, maar heeft vaak weer een breder bereik. Onderhandel altijd met de verkoopafdeling: media hanteren vaak goedkopere tarieven voor non-profitorganisaties. Bovendien zijn er vaak gaten in de advertentieruimte op het laatste moment. Dat biedt ruimte voor onderhandeling.

Campagnes zijn meestal een combinatie van betaalde en onbetaalde media-aandacht. Hoeveel en of je kunt inkopen, hangt uiteraard af van het budget.

Meer informatie

Auteursrecht / rechtenvrij beeldmateriaal

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties