Sociale media
Goedkoop, toegankelijk, effectief en een enorm bereik: geen campagne kan meer zonder sociale media. De kracht ervan zijn de gebruikers zelf. Hun gebruik van sociale media brengt je in direct contact met kiezers in hun persoonlijke omgeving. Daar zijn ze bovendien niet alleen consument, maar ook producent van content en voor hun volgers en vrienden een betrouwbare afzender van informatie. Maar wat is nou effectief gebruik van sociale media? Op welke sociale media moet je inzetten als partij? Is het slim om advertenties in te kopen op sociale media?
Waar zet ik sociale media voor in?
Je kunt sociale media inzetten voor drie hoofddoelen:
- Informeren: wil je iets aankondigen? Heb je een nieuwtje? Wil je een boodschap kwijt? Sta je in de krant? Deel het op sociale media.
- Mobiliseren: is er een campagnebijeenkomst? Wordt er geflyerd? Heb je vrijwilligers nodig? Wat je ook organiseert: zorg dat je er altijd een activiteit van maakt op sociale media, met de mogelijkheid voor mensen om zich aan te melden.
- Relatie opbouwen met de kiezer: sociale media zijn direct en wederkerig. De kracht ervan is dat je in gesprek bent met de kiezers. Je kunt je kiezers onderdeel maken van de campagne en hen extra informatie geven. Deel bijvoorbeeld momenten van achter de schermen (foto’s of filmpjes). Film live events of vraag bijvoorbeeld je kiezers om hun campagnemomenten te delen. Of ga live online in gesprek met je kiezers. De kern is dat je sociale media niet alleen gebruikt om te zenden, maar vooral gebruikt om in gesprek te gaan en kiezers onderdeel te maken van jouw campagne.
Welke sociale media zet ik in?
Het onderhouden van socialemediakanalen is tijdrovend. Om het boeiend en lonend te maken voor je kiezers, moet je telkens nieuwe informatie plaatsen, kiezers op de hoogte houden, volgen wat er gebeurt in het nieuws en in jouw gemeenschap en daar op inspelen. Denk daarom goed na over de kanalen die je wilt inzetten: liever één kanaal goed onderhouden dan twee kanalen een beetje. Ga bij het maken van die keuze uit van de kiezers die je wilt bereiken. Niet alle kiezers gebruiken immers alle sociale media. Ben je een jongerenpartij, gebruik dan Instagram. Wil je vooral journalisten en opiniemakers bereiken, gebruik dan Twitter.
Richtlijnen voor gebruik sociale media
Om eraan bij te dragen dat politieke en maatschappelijke discussies op sociale media transparant worden gevoerd, heeft Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp richtlijnen gemaakt gericht op (lokale) politieke partijen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met reacties die kiezers onder je posts plaatsen? Welke regels gelden er voor het plaatsen van reclame? Op welke manier kun je Whatsapp inzetten voor het versturen van politieke boodschappen? Je vindt de richtlijnen – inclusief een link naar een ondersteuningsteam – hier.