Fasering

Fasering grondcampagne

Terwijl politieke partijen al maanden voor de verkiezingen aan niets anders meer denken, gaan de meeste kiezers zich een week voor de verkiezingen pas echt verdiepen in hun keuze. Als partij wil je van invloed zijn in de periode dat kiezers hun besluit nemen. Dat betekent dat je je inzet in de grondcampagne goed moet plannen.

Een jaar tot een half jaar voor de verkiezingen begin je met te onderzoeken wie de potentiële kiezers van jouw partij kunnen zijn, waar ze zich bevinden en hoe je hen het best kunt bereiken. De laatste maanden voor de verkiezingsdag informeer je kiezers over jullie standpunten en probeer je hen ervan te overtuigen dat zij op jouw partij moeten stemmen. De laatste vier dagen voor de verkiezingsdag zijn cruciaal: het gaat er dan om de mensen die overwegen op jouw partij te stemmen, ook echt naar de stembus te krijgen.

Laatste dagen voor de verkiezingsdag

Hoe goed je ook je best doet: als kiezers op de dag zelf niet naar de stembus gaan, is je hele campagne voor niets geweest. De laatste dagen voor de verkiezingen komt het erop aan. In deze periode wil je zoveel mogelijk kiezers spreken en bereiken – zowel online als offline. Zorg ervoor dat je vrijwilligers deze dagen zoveel mogelijk beschikbaar zijn en plan je acties op die plekken waar jouw potentiële kiezers aanwezig zijn. Wees ook creatief: als de weersvoorspellingen slecht zijn op verkiezingsdag, laat vrijwilligers bijvoorbeeld kiezers naar de stembus rijden. Alles kan, zolang het binnen de wettelijke kaders past (je mag bijvoorbeeld geen campagne voeren in een stemlocatie).