Financiering

Campagnes worden gefinancierd uit reguliere bronnen van inkomsten voor politieke partijen zoals contributie, fondsenwerving en subsidie. Bestaande politieke partijen zetten jaarlijks een bedrag opzij voor de financiering van de campagne. In campagnetijd worden vaak extra inspanningen gepleegd om geld op te halen. Denk aan crowdfunding, fondsenwervingsactiviteiten zoals diners waarop sympathisanten kunnen inschrijven tegen betaling, extra afdracht van inkomsten van gekozen politici of de vraag om een extra donatie van leden. Nieuw op te richten partijen hebben geen spaarpot en zijn dus afhankelijk van de extra inspanningen. De regels voor campagnefinanciering in Nederland zijn vastgelegd in de Wet financiering politieke partijen: zo moeten giften boven de 4500 euro openbaar zijn.  Zorg ervoor dat je de regels in acht houdt. Hier lees je daar meer over.

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties