Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers heb je geen campagne. Het organiseren en aansturen van vrijwilligers is tegelijkertijd een van de moeilijkste taken in een campagne. Ze hebben geen formele taak, krijgen niet betaald, maar zetten wel hun vrije tijd en goede wil in ten gunste van de campagne. Het is vaak hard werken zonder concrete beloning en het is lastig om dan gemotiveerd te blijven. Een gouden formule is er niet: zoveel mensen, zoveel vrijwilligers – uiteindelijk is het allemaal mensenwerk. Toch zijn er een paar stelregels voor het aansturen en motiveren van vrijwilligers. Daarover lees je hieronder meer.

Motivatie en aansturing

  • Bouw momenten van waardering in: een peptalk of een briefje van de lijsttrekker of campagneleider, een borreltje. Het hoeft niet groot te zijn, als het maar laat zien dat de inzet van de vrijwilligers gezien en gewaardeerd wordt.
  • Ga uit van het talent van vrijwilligers. Niet iedereen is geschikt om de straat op te gaan en een gesprek over politiek te starten met een wildvreemde. Heb je bijvoorbeeld een vrijwilliger die goed is met fotografie? Geef die de verantwoordelijkheid over het beeld in de campagne. Zit er een ontwerper in je team? Maak daar gebruik van.
  • Vrijwillig is niet vrijblijvend: maak afspraken met vrijwilligers over hun verantwoordelijkheid. Spreek af wat hun taken zijn, wees duidelijk en maak hen ook verantwoordelijk voor die taken. Met andere woorden: neem hen serieus in hun rol en taak in de campagne. Hoe groter het gevoel van verantwoordelijkheid, hoe groter de inzet.

 

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties