Bestuursleden aanstellen

Tijdens de oprichtingsvergadering kies je het eerste bestuur van de nieuwe partij. Dat moet minimaal uit twee personen bestaan, maar gangbaar is drie personen. Een oneven aantal bestuurders is aan te raden, omdat er dan altijd een meerderheid is wanneer er over een besluit gestemd moet worden. Vaak bestaat een bestuur uit een voorzitter, secretaris en een penningmeester. Het nieuwe bestuur stelt de statuten op. Daarin leg je onder andere vast wat de zittingsduur, de termijn, van de bestuurders is en ook of iedereen tegelijk weg moet, of dat dit gefaseerd gaat.

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties