Naam partij vaststellen

Het bedenken van de partijnaam is een belangrijk moment. Je kunt niet zomaar een willekeurige naam kiezen. Partijnamen moeten aan een aantal eisen voldoen. Welke zijn dat?

De eisen die aan een partijnaam worden gesteld, lees je hier.

Het centraal stembureau, waar je je straks gaat registreren om mee te doen aan verkiezingen, stelt eisen aan een partijnaam. Houd daar rekening mee bij het bepalen van de partijnaam.

Het kan zijn dat het centraal stembureau een registratieverzoek af. Dat is het geval wanneer:

  • De partijnaam in strijd is met de openbare orde.
  • De partijnaam verwarrend is, omdat hij geheel of in hoofdzaak overeenstemt met een al geregistreerde naam van een andere politieke groepering of met een naam waarvoor al een registratieverzoek is ingediend.
  • De partijnaam misleidend is voor de kiezers.
  • De partijnaam meer dan 35 letters of andere tekens bevat.
  • De partijnaam geheel of in hoofdzaak overeenkomt met die van een door de rechter verboden en ontbonden rechtspersoon.
  • Op dezelfde dag een registratieverzoek wordt ingediend met een geheel of in hoofdzaak gelijkluidende partijnaam; beide verzoeken worden dan afgewezen.

Ben je het niet met het besluit van het centraal stembureau eens? Dan kun je daartegen beroep aantekenen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Een partijnaam die niet voldoet aan de wettelijk vereisten kan voor problemen zorgen. Zie bijvoorbeeld onderstaande praktijkvoorbeelden:

Meer informatie

Conflict tussen Waddenpartij en Wad'n partij Partijnaam stop Wilders.nu mag niet Conflict om partijnaam: Wie is de échte Culemborg Centraal?

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties