Oprichtingsvergadering organiseren

Een oprichtingsvergadering is bedoeld om een vereniging officieel op te richten. Wettelijk gezien heb je hier ten minste twee personen voor nodig, maar het is wenselijk dat zoveel mogelijk potentiële leden aan de vergadering deelnemen. Tijdens de oprichtingsvergadering bespreek je onder andere de plannen en de begroting van de initiatiefnemers. De vergadering neemt het besluit om de partij op te richten, stelt het doel en de naam van de partij vast, en kiest een bestuur. Dat bestaat meestal in ieder geval uit een voorzitter, secretaris en een penningmeester. Het nieuw gekozen bestuur moet de statuten gaan opstellen. Tot slot maak je de datum bekend van de eerste algemene ledenvergadering.

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties