Registreren kandidatenlijst

Naast het tijdig registeren van de partijnaam (‘aanduiding’) moeten politieke partijen ook op tijd een kandidatenlijst inleveren bij het centraal stembureau van de gemeente, provincie of het waterschap waarin zij willen deelnemen aan verkiezingen. Deze kandidatenlijst en de bijbehorende stukken moeten – in persoon – op de dag van kandidaatstelling worden ingeleverd bij het centraal stembureau. Er bestaat ook software om je kandidatenlijst (inclusief bijbehorende stukken) aan te maken en op te stellen.

Dag van kandidaatstelling

De datum van de dag van kandidaatstelling – en andere relevante data met betrekking tot verkiezingen – vind je op de digitale verkiezingskalender van de Kiesraad.

Kandidatenlijst

Een nieuwe politieke partij, of een partij die maximaal 15 zetels bezet, mag maximaal 50 kandidaten op de lijst zetten. Een politieke partij die 16 zetels of meer heeft, mag maximaal 80 kandidaten opnemen.

Overige stukken (divers)

Bij het inleveren van de kandidatenlijst, moeten politieke partijen ook diverse andere stukken inleveren. Deze moeten worden aangevinkt op het formulier Kandidatenlijst en tegelijkertijd met de kandidatenlijst worden ingeleverd.

Gebruik OSV (Ondersteunende Software Verkiezingen)

De Kiesraad heeft Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV) laten ontwikkelen die politieke partijen kunnen gebruiken om hun kandidatenlijst (en de bijbehorende formulieren) aan te maken, op te stellen en te controleren.

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties