Organisatie

Een partij oprichten is één ding. Maar het echte werk begint dan pas. Hoe organiseer je je partij? Hoe kom je aan leden? Waar vind je vrijwilligers? Hoe stel je een huishoudelijk reglement of een verkiezingsprogramma op? Wat komt er kijken bij het opstellen van een kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen? Hoe zorg je dat integriteit hoog in het vaandel staat bij je partij? Over al deze onderwerpen vind je hier informatie.

Vereniging

Als vereniging – en dat ben je als politieke partij – heb je te maken met allerlei regels rond auteursrecht, integriteit en privacy. Hoe ga je daarmee om? Daarover lees je hier meer.

Financiën

Geld en politiek blijft een gevoelige combinatie. Aan de ene kant moet voorkomen worden dat bedrijven via schenkingen politieke invloed kunnen ‘kopen’ en dat partijen te afhankelijk worden van overheidssubsidie, anderzijds kunnen partijen zonder enige vorm van financiering hun belangrijke rol in ons democratische bestel niet spelen.

Leden

Elke politieke partij is een vereniging. Hoewel een vereniging volgens de wet slechts één lid hoeft te hebben (denk aan de Partij voor de Vrijheid/PVV), streven de meeste politieke partijen naar zoveel mogelijk leden.

Vrijwilligersmanagement

Een politieke vereniging kan niet zonder vrijwilligers: actieve leden die zich met hart en ziel inzetten voor de partij.

Kandidaatstellingsprocedure

Of jouw partij het verschil maakt, hangt grotendeels af van de mensen die je partij in de gemeenteraad vertegenwoordigen.

Verkiezingsprogramma

Ongeveer een jaar voor gemeenteraadsverkiezingen start je de voorbereidingen voor het maken van een verkiezingsprogramma.