Organisatie

Een partij oprichten is één ding. Maar het echte werk begint dan pas. Hoe organiseer je je partij? Hoe kom je aan leden? Waar vind je vrijwilligers? Hoe stel je een huishoudelijk reglement of een verkiezingsprogramma op? Wat komt er kijken bij het opstellen van een kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen? Hoe zorg je dat integriteit hoog in het vaandel staat bij je partij? Over al deze onderwerpen vind je hier informatie.

Vereniging

Als vereniging – en dat ben je als politieke partij – heb je te maken met allerlei regels rond auteursrecht, integriteit en privacy. Hoe ga je daarmee om? Daarover lees je hier meer.

Financiën

Geld en politiek blijft een gevoelige combinatie. Aan de ene kant moet voorkomen worden dat bedrijven via schenkingen politieke invloed kunnen ‘kopen’ en dat partijen te afhankelijk worden van overheidssubsidie, anderzijds kunnen partijen zonder enige vorm van financiering hun belangrijke rol in ons democratische bestel niet spelen.

Leden

Elke politieke partij is een vereniging. Hoewel een vereniging volgens de wet slechts één lid hoeft te hebben (denk aan de Partij voor de Vrijheid/PVV), streven de meeste politieke partijen naar zoveel mogelijk leden.

Vrijwilligersmanagement

Een politieke vereniging kan niet zonder vrijwilligers: actieve leden die zich met hart en ziel inzetten voor de partij.

Kandidaatstellingsprocedure

Of jouw partij het verschil maakt, hangt grotendeels af van de mensen die je partij in de gemeenteraad vertegenwoordigen.

Verkiezingsprogramma

Ongeveer een jaar voor gemeenteraadsverkiezingen start je de voorbereidingen voor het maken van een verkiezingsprogramma.

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties