Werving en scouting

Politiek talent komt niet altijd vanzelf bovendrijven. Werving en scouting van potentiële raadsleden moeten continue activiteiten van je afdeling zijn, en niet pas starten vlak voor verkiezingen. Hoe groter de vijver waaruit je kunt vissen, hoe groter de kans dat je een gevarieerde kandidatenlijst kunt opstellen, met mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, kwaliteiten en talenten.

Je kunt continue werving en scouting op allerlei manieren aanpakken, bijvoorbeeld:

Betrek je eigen leden actief bij je plaatselijke afdeling en bied hen zo de kans politieke kennis en vaardigheden op te doen.

  • Interesseer mensen die actief zijn in andere maatschappelijke organisaties voor je partij. Zoek bijvoorbeeld naar politiek talent bij de lokale ondernemersvereniging, vrouwenorganisatie, sportclub of bewonersvereniging.
  • Laat geïnteresseerden meelopen met een raadslid.
  • Vraag mensen – leden en niet-leden – persoonlijk of zij geïnteresseerd zijn in een mogelijk raadslidmaatschap of andere functie in je partij.
    Wees actief op sociale media, waardoor je ook jongere doelgroepen bereikt.
  • Organiseer cursussen of workshops om politiek talent te ontwikkelen en aan je te binden. Er zijn organisaties die zulke cursussen geven of materiaal daarvoor aanbieden.

Meer informatie

Werving van raadsleden

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties