Leden

Elke politieke partij is een vereniging. Hoewel een vereniging volgens de wet slechts één lid hoeft te hebben (denk aan de Partij voor de Vrijheid/PVV), streven de meeste politieke partijen naar zoveel mogelijk leden. Niet alleen vanwege lidmaatschapsgelden, maar vooral omdat leden bijdragen aan het ontwikkelen en uitdragen van ideeën en standpunten. Bovendien zijn ze de ogen en oren van je partij in je gemeente: de leden vormen een belangrijke basis voor het rekruteren van volksvertegenwoordigers of zijn misschien zelf de kandidaten van de toekomst. Hoe werf je (meer) leden en hoe betrek je hen bij jouw partij?

Leden werven (5-stappenplan)

Hoe werf je nieuwe leden voor jouw partij? Ledenwerfacties zijn vergelijkbaar met campagnevoeren. En net

Leden behouden en betrekken (5 tips)

Leden werven is een flinke uitdaging, maar leden behouden en betrekken vergt ook tijd en inzet. Daarvoor moet je je leden eigenlijk eerst leren kennen.

Ledendemocratie (besluitvorming)

Alle leden van een vereniging – en dus ook de leden van een politieke partij

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties