Leden behouden en betrekken (5 tips)

Leden werven is een flinke uitdaging, maar leden behouden en betrekken vergt ook tijd en inzet. Daarvoor moet je je leden eigenlijk eerst leren kennen. Wat verwachten en wensen zij van hun lidmaatschap? Sommige leden vinden het ontvangen van een nieuwsbrief voldoende; anderen willen graag actief worden als vrijwilliger of inhoudelijk meepraten over specifieke thema’s. Hoe weet je wat jouw leden willen en hoe organiseer je dat?

Heet het nieuwe lid welkom!

Is iemand net lid geworden van jouw partij? Zorg voor een warm welkom. Dit kan heel eenvoudig via een persoonlijk telefoontje of een e-mail van een bestuurslid, of het versturen van een welkomstkaart of een informatieflyer. Het voordeel van persoonlijk contact is dat je direct kunt informeren naar iemands wensen. Wil diegene graag actief worden? Nodig hem of haar meteen uit voor een bijeenkomst, borrel of werkgroep.

Kennismaking (bijeenkomsten, borrel)

Een leuke manier om (nieuwe) leden te leren kennen, is om hen de gelegenheid te bieden om de partij (en andere leden) op een laagdrempelige manier te ontmoeten. Denk aan het organiseren van een borrel of een kennismakingsbijeenkomst.

Communicatie (nieuwsbrieven/e-mails/website)

Een eenvoudige manier om je leden op de hoogte te houden van ontwikkelingen of activiteiten is om hen met enige regelmaat een nieuwsbrief te sturen. Houd deze (e-mail)verzendingen beperkt – zowel in volume als in regelmaat – en bied je leden de mogelijkheid om zich af te melden voor deze communicatie (ook in het kader van de privacywetgeving, zie: AVG). Verwijs naar jullie website voor meer informatie en zorg dat je website up-to-date is.

Deelname werkgroepen / commissies

Sommige leden hebben vanuit interesse of expertise de behoefte om inhoudelijk mee te praten over, of actief deel te nemen aan bepaalde thema’s of acties. Dit kun je mogelijk maken door het oprichten van thema-, netwerk of kenniswerkgroepen. Op die manier kunnen leden bijdragen aan het ontwikkelen van ideeën en standpunten. Of denk aan commissies die zich bezighouden met bepaalde activiteiten binnen de vereniging, zoals het organiseren van campagne-acties, trainingen of borrels.

Om zulke werkgroepen en commissies te organiseren, kun je deze bijvoorbeeld koppelen aan een bestuurslid dat namens het bestuur het contact met hen onderhoudt.

Jongerenorganisatie

Er zijn ook partijen die een politieke jongerenorganisatie (pjo) hebben. Meestal in de vorm van een onafhankelijke jongerenvereniging met eigen leden. Lidmaatschap van zo’n jongerenorganisatie is doorgaans goedkoper en vaak is een combilidmaatschap (met de ‘moederpartij’) mogelijk.

Meer informatie

Voorbeeld: thema-afdelingen van D66 Voorbeeld: jongerenvereniging van Groep de Mos/Hart voor Den Haag

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties