Leden behouden en betrekken (5 tips)

Leden werven is een flinke uitdaging, maar leden behouden en betrekken vergt ook tijd en inzet. Daarvoor moet je je leden eigenlijk eerst leren kennen. Wat verwachten en wensen zij van hun lidmaatschap? Sommige leden vinden het ontvangen van een nieuwsbrief voldoende; anderen willen graag actief worden als vrijwilliger of inhoudelijk meepraten over specifieke thema’s. Hoe weet je wat jouw leden willen en hoe organiseer je dat?

Heet het nieuwe lid welkom!

Is iemand net lid geworden van jouw partij? Zorg voor een warm welkom. Dit kan heel eenvoudig via een persoonlijk telefoontje of een e-mail van een bestuurslid, of het versturen van een welkomstkaart of een informatieflyer. Het voordeel van persoonlijk contact is dat je direct kunt informeren naar iemands wensen. Wil diegene graag actief worden? Nodig hem of haar meteen uit voor een bijeenkomst, borrel of werkgroep.

Kennismaking (bijeenkomsten, borrel)

Een leuke manier om (nieuwe) leden te leren kennen, is om hen de gelegenheid te bieden om de partij (en andere leden) op een laagdrempelige manier te ontmoeten. Denk aan het organiseren van een borrel of een kennismakingsbijeenkomst.

Communicatie (nieuwsbrieven/e-mails/website)

Een eenvoudige manier om je leden op de hoogte te houden van ontwikkelingen of activiteiten is om hen met enige regelmaat een nieuwsbrief te sturen. Houd deze (e-mail)verzendingen beperkt – zowel in volume als in regelmaat – en bied je leden de mogelijkheid om zich af te melden voor deze communicatie (ook in het kader van de privacywetgeving, zie: AVG). Verwijs naar jullie website voor meer informatie en zorg dat je website up-to-date is.

Deelname werkgroepen / commissies

Sommige leden hebben vanuit interesse of expertise de behoefte om inhoudelijk mee te praten over, of actief deel te nemen aan bepaalde thema’s of acties. Dit kun je mogelijk maken door het oprichten van thema-, netwerk of kenniswerkgroepen. Op die manier kunnen leden bijdragen aan het ontwikkelen van ideeën en standpunten. Of denk aan commissies die zich bezighouden met bepaalde activiteiten binnen de vereniging, zoals het organiseren van campagne-acties, trainingen of borrels.

Om zulke werkgroepen en commissies te organiseren, kun je deze bijvoorbeeld koppelen aan een bestuurslid dat namens het bestuur het contact met hen onderhoudt.

Jongerenorganisatie

Er zijn ook partijen die een politieke jongerenorganisatie (pjo) hebben. Meestal in de vorm van een onafhankelijke jongerenvereniging met eigen leden. Lidmaatschap van zo’n jongerenorganisatie is doorgaans goedkoper en vaak is een combilidmaatschap (met de ‘moederpartij’) mogelijk.

Meer informatie

Voorbeeld: thema-afdelingen van D66 Voorbeeld: jongerenvereniging van Groep de Mos/Hart voor Den Haag