Leden werven (5-stappenplan)
Hoe werf je nieuwe leden voor jouw partij? Ledenwerfacties zijn vergelijkbaar met campagnevoeren. En net als campagnevoeren, vragen deze acties veel tijd en mankracht. Als politieke partij heb je hierbij een voordeel: je kunt beide campagnes combineren in de aanloop naar verkiezingen. Door bijvoorbeeld tijdens je campagne niet alleen verkiezingsflyers en campagnemateriaal te verspreiden, maar ook actief het lidmaatschap van jullie partij aan te bieden. Als je ook buiten verkiezingstijd wilt werken aan ledenwerving, dan loont het om eerst een plan van aanpak op te stellen. Zeker als je over een beperkt aantal middelen en/of vrijwilligers beschikt.
5-stappenplan ledenwerving
Stap 1:
Stel een bestuurslid met de portefeuille ledenwerving aan, eventueel in combinatie met de portefeuille campagne. Koppel vervolgens een groepje actieve (campagne)vrijwilligers aan dit bestuurslid.
Stap 2:
Stel een ledenwervingsbeleid op: wat is jullie doelstelling? Welke vormen van lidmaatschap willen jullie mogelijk maken (denk aan een jongerenlidmaatschap met korting)? Welke middelen (mensen, materiaal, budget) heeft de partij hiervoor beschikbaar? Wie gaat het uitvoeren en evalueren?
Stap 3:
Ga brainstormen: welke acties passen bij jullie partij, bij jullie doelgroep en bij jullie omgeving? Gaan jullie met flyers de markt op, of juist langs de deuren in wijken waar veel potentiele leden wonen? Plaats je een advertentie in de lokale krant of worden jullie actief op sociale media? Is de word-lid-pagina op jullie website goed vindbaar en goed ingericht? Hoe gaan jullie nieuwe leden vervolgens welkom heten? Nemen jullie bijvoorbeeld persoonlijk contact met hen op of krijgen zij iets toegestuurd? Welke materialen, budget en/of mankracht heb je voor deze acties nodig?
Stap 4:
Stel een draaiboek op: maak een schematisch overzicht of een planning met wat jullie gaan doen, wanneer jullie dat doen, wie dat gaat doen en wanneer welke voorbereiding klaar moet zijn. En zorg dat iemand dit draaiboek bijhoudt.
Stap 5:
Afronden en evalueren: zorg dat je je acties goed afrondt en dat je alle acties na afloop evalueert. Zijn de gegevens van de nieuwe leden bijvoorbeeld doorgegeven aan de secretaris? Zijn de follow-up-acties goed ingezet? Heeft de actie opgeleverd wat jullie voor ogen hadden? Wat ging er (niet) goed en wat kan de volgende keer beter?