Communicatie

Auteursrecht/rechtenvrij beeldmateriaal

Het auteursrecht biedt iedereen die ‘werken’ creëert auteursrechtelijke bescherming. Onder ‘werken’ verstaat de Auteurswet alle uitingen op het gebied van letterkunde, wetenschap of kunst, en dat wordt ruim opgevat. Dit betekent dat je in principe altijd toestemming nodig hebt om iemands foto, tekst, muziek of filmpje te (her)gebruiken. Gebruik dus nooit zomaar een mooie foto die je op internet hebt gevonden op je website of in je nieuwsbrief – dit kan leiden tot (fikse) boetes! Je kunt foto’s kopen bij een persbureau of een fotograaf, maar dat is vaak duur en bovendien koop je daarmee niet de foto zelf, maar alleen de gebruikslicentie. Er zijn twee manieren om gratis en/of rechtenvrij beeldmateriaal verkrijgen: zelf (laten) maken of beelden met de juiste gebruikslicentie zoeken (zoals een CC-licentie).

Zelf beelden (laten) maken

Zelf foto’s maken, of laten maken, is een veilige manier om rechtenvrij beeld te verkrijgen. Tegenwoordig heb je daar geen dure camera meer voor nodig. Wel tijd, een vaste hand en enig talent. Vraag eens rond of iemand in jouw organisatie een (amateur)fotograaf kent (of is) die deze beelden kan maken. Belangrijk: stel een contract op met de maker – of dit nu een vrijwilliger is, of een fotograaf die je hebt betaald voor de klus – waarin je de rechten op dit beeldmateriaal vastlegt. Zorg dat die rechten bij jouw organisatie liggen, zodat jullie het beeld altijd en probleemloos kunnen (her)gebruiken.

Meer informatie

Creative Commons (CC-licentie)

Foto’s of afbeeldingen met een Creative Commons (CC)-licentie mag je altijd gratis gebruiken. Let wel op de voorwaarden die bij de beeldinformatie worden vermeld. Soms is bijvoorbeeld naams- of bronvermelding verplicht, of mag je het beeld niet bewerken of gebruiken voor bepaalde doeleinden. Er zijn diverse websites waar je foto’s met een CC-licentie kunt vinden, zoals Wikipedia en Flickr. Er zit een klein risico aan het gebruik van foto’s met een CC-licentie: het is mogelijk dat degene die het beeld heeft geüpload niet de maker is. Bij twijfel: maak een screenshot van de webpagina waar je de foto vond met de CC-licentie erbij, zodat je bewijs hebt van je goede intenties.

Via Google is het ook mogelijk om snel te zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen. Type je zoekwoord in en ga naar ‘afbeeldingen’. Klik vervolgens op ‘tools’ en daarna bij ‘gebruiksrechten’ op de licentievariant die je zoekt. Ook aan deze filtermethode zit altijd een risico: het is mogelijk dat degene die het beeld heeft geüpload de rechten of voorwaarden niet heeft gecontroleerd of onjuist vermeldt. Bij twijfel of onduidelijkheid: niet gebruiken.

Tot slot bieden sommige (overheids)instellingen, zoals Rijkswaterstaat en het Nationaal Archief, een digitaal beeldarchief met foto’s die gratis en/of rechtenvrij beschikbaar zijn. Let ook hier weer goed op de gebruiksvoorwaarden, zoals naam/bronvermelding.

Meer informatie

Creative Commons-licenties - uitleg Creative Commons - Wikipedia Zoeken via Google - gebruiksrechten Nationaal Archief – open data-foto’s Beeldbank Rijkswaterstaat - auteursrechten Meer interessante websites met gratis en/of rechtenvrije foto’s