Doel verkiezingsprogramma

De meeste kiezers lezen geen verkiezingsprogramma’s. Toch moet je als partij wel zo’n programma maken als er verkiezingen in aantocht zijn.

Het verkiezingsprogramma dient verschillende doelen:

  • Je laat binnen en buiten je partij zien waar je voor staat, welke standpunten je inneemt en wat je ambities zijn voor de komende collegeperiode. Je eigen kandidaten weten waar ze mee instemmen, kennen de standpunten van de partij en kunnen met het programma ‘de boer op’. Kiezers, belangenorganisaties, andere partijen, journalisten etc. kunnen erin lezen wat de visie van jouw partij is op de toekomst van je gemeente.
  • Het programma is een belangrijk onderdeel van de verkiezingscampagne. Je campagnestrategie en je communicatie zijn gebaseerd op de onderwerpen en standpunten in het verkiezingsprogramma.
  • Het verkiezingsprogramma speelt een rol in de coalitiebesprekingen die na de verkiezingen starten. Met welke partijen valt, op basis van standpunten in je verkiezingsprogramma, een coalitie te formeren?
  • Voor de fractie van jouw partij in de gemeenteraad dient het verkiezingsprogramma als leidraad voor de vier jaar dat zij in de gemeenteraad zitten. Zij gaan proberen om de standpunten in het programma zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen in de raad. Op grond van het verkiezingsprogramma kunnen zij ook verantwoording afleggen aan de leden van je partij.

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties