Vrijwilligers betrekken en behouden (5 tips)

Vrijwilligers werven is een flinke uitdaging, maar hen op de juiste manier betrekken en  behouden vergt ook veel tijd en inzet. Daarvoor moet je je vrijwilligers eigenlijk eerst leren kennen. Sommige vrijwilligers zoeken vooral aansluiting en gezelligheid, anderen willen inhoudelijk of organisatorisch van meerwaarde zijn. Hoe vind je de juiste match? Wat verwachten en wensen zij van hun bijdrage? En wat hebben jullie hen te bieden?

 Tips 1: Op zoek naar de juiste match

De campagne komt er aan. Maar niet elke (potentiële) vrijwilliger wil (of kan) flyeren of canvassen. Bedenk dan welke matches er nog meer mogelijk zijn. Hebben jullie al vrijwilligers voor belacties? Wie schrijft de berichten of maakt de foto’s voor de website en sociale media? Als mensen kunnen doen wat ze leuk vinden en/of waar ze goed in zijn, dan is de kans groter dat ze enthousiast en actief voor jullie vereniging blijven.

Tip 2: Organiseren en faciliteren

Als je de juiste match hebt gevonden tussen taak en vrijwilliger, dan is het zaak om te zorgen dat de klus soepel verloopt. Weet iedereen wat er van hem/haar verwacht wordt? Zijn er duidelijke afspraken over de taak(verdeling)? Wat heeft de vrijwilliger nodig om zijn/haar werk goed te doen? Houd de vinger aan pols en vraag regelmatig hoe het gaat. Ook een goed idee: laat een ervaren vrijwilliger van tevoren een training geven.

Tip 3: Zorg voor goede sfeer en gezelligheid

Voelen vrijwilligers zich thuis en gewaardeerd? Daar heb je als vereniging zelf een belangrijke rol en verantwoordelijkheid in. Zorg voor een open sfeer en creëer sociale ontspanningsmomenten. Door na een gezamenlijke activiteit – zoals een flyeractie – met elkaar een kop koffie te drinken. Of af en toe een borrel of lunch te organiseren.

Tip 4: Feedback en bedanken

Goede communicatie is essentieel. Houd vrijwilligers op de hoogte van ontwikkelingen en veranderingen en geef gerichte feedback. En zorg voor wederkerigheid: neem de inbreng of feedback van vrijwilligers serieus. Daarnaast is een bedankje op z’n tijd namens de organisatie van belang. Noem bijvoorbeeld na afloop van een politiek café de namen van de vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt. Of organiseer een afsluitende borrel of stuur een kaartje als een bepaalde actie is afgelopen.

Tip 5: Onkosten/vrijwilligersvergoeding

Tot slot: zorg voor een correcte en snelle afhandeling van onkostenvergoedingen, zoals reiskostendeclaraties. Gangbaar is dat een ov-kaartje geheel wordt vergoed; bij autovervoer geldt een tarief van 19 cent per kilometer. Maak van tevoren goede afspraken over wat er wel en niet gedeclareerd mag worden. Het geven van een vrijwilligersvergoeding (onkosten inbegrepen) is ook een mogelijkheid; de belastingdienst hanteert wel een maximum bedrag voor deze (onbelaste) vergoeding.

Meer informatie

Lees meer over het binden en belonen van vrijwilligers Werken met vrijwilligers volgens de 6 B’s (handboek) Meer info over onkosten/vergoeding vrijwilligers Maximale vrijwilligersvergoeding Belastingdienst

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties