Vrijwilligersbeleid (5-stappenplan)

Stap 1:

Stel een bestuurslid met de portefeuille ‘vrijwilligers’ aan, eventueel in combinatie met de portefeuille campagne en/of ledenwerving. Hij of zij trekt de kar, met een aantal andere leden/vrijwilligers.

Stap 2:

Maak een overzicht: breng eerst alle vrijwilligerstaken in beeld. Zijn jullie op zoek naar mensen die willen flyeren of juist inhoudelijk meedenken? Of heb je mensen nodig die jullie Facebook-account beheren of een bijeenkomst willen organiseren? Maak van elke potentiële klus een compacte taakomschrijving en een geschatte tijdsbesteding. Omschrijf ook welke eigenschappen of competenties de betreffende vrijwilliger zou moeten hebben. Zo heb je meteen een goede basis voor de vacaturetekst!

Stap 3:

Stel een vrijwilligersbeleid op: wat is jullie doelstelling? Wie is jullie doelgroep? Hoe gaan jullie die werven? Voor welke taken (zie stap 2)? Wie gaat hen daarbij begeleiden? Wat hebben jullie hen te bieden? Is er bijvoorbeeld (financiële) ruimte voor een vergoeding of professionele training? Welke (aanvullende) verzekeringen zijn er eventueel nodig? Wie gaat dit beleid uitvoeren en na afloop evalueren?

Stap 4:

Maak een (schematisch) overzicht of een planning met wat jullie gaan doen, wanneer jullie dat doen, wie dat gaat doen en wanneer welke voorbereiding klaar moet zijn. En zorg dat iemand dit draaiboek bijhoudt.

Stap 5:

Afronden en evalueren: zorg dat je elke actie goed afrondt en dat je alle acties na afloop evalueert. Zijn de gegevens van de nieuwe vrijwilligers doorgegeven aan de juiste mensen? Zijn de follow-up-acties goed ingezet? Hoe verlopen de activiteiten met de nieuwe vrijwilligers? Wat gaat er goed en wat moet in de toekomst anders of beter?

Meer informatie

Diverse handboeken over vrijwilligersbeleid

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties