Voor Raadsleden

Als raadslid hoef je niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Veel van je vragen kun je stellen aan ervaren raadsleden. Zij kunnen als geen ander kennis en ervaringen met je delen. Je kunt ook altijd terecht bij de griffier. De gemeenteraad is werkgever van de griffie. Wat betekent dat in de praktijk? Wat zijn verder taken en instrumenten van de raad? Hoe zit het met vergoedingen? En zijn er ook koepel- of beroepsverenigingen?

De Griffie

De griffier is het eerste aanspreekpunt van de raad. De griffier ondersteunt de raad en de (raads)commissies. Hij of zij is bij alle raadsvergaderingen aanwezig om het verloop ervan te stroomlijnen en de griffier ondertekent alle officiële stukken van de raad.

De Fractie

Als gekozen raadslid ben je niet alleen lid van de gemeenteraad; je bent ook lid van de fractie van jouw partij – ook al ben je een eenmansfractie. Hoe functioneert een fractie, hoe werk je samen en waar vindt jullie fractie (inhoudelijke en financiële) ondersteuning?

Instrumenten

De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente, bepaalt de kaders van het beleid en

Bijkomende taken

De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente, bepaalt de kaders van het beleid en controleert de gemeentebestuurders.

Ondersteuning en financiën

Fracties in de gemeenteraad hebben recht op ondersteuning bij hun werk. En als raadslid ontvang je een vergoeding voor je raadswerk. Het recht op fractieondersteuning en de hoogte van de vergoeding zijn wettelijk geregeld.

Koepel- en beroepsverenigingen

Met vragen over je raadswerk kun je terecht bij verschillende koepel- en beroepsverenigingen. Zij ondersteunen gemeenten in hun werk en behartigen de gezamenlijke belangen van gemeenteraden.

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties