Voor Statenleden

Als lid van Provinciale Staten hoef je niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Veel van je vragen kun je stellen aan de griffier. De Provinciale Staten zijn werkgever van de griffie. Wat betekent dat in de praktijk? Wat zijn verder taken en instrumenten van de Staten? Hoe zit het met vergoedingen? En zijn er ook koepel- of beroepsverenigingen?

De Griffie

De griffie is het eerste aanspreekpunt voor alle Statenleden. Provinciale Staten zijn werkgever van de griffie.

Taken en instrumenten

De Provinciale Staten vertegenwoordigen de inwoners van de provincie, bepalen in grote lijnen het beleid en controleren de provinciebestuurders. Daarnaast hebben de Staten een aantal specifieke taken en instrumenten.

Ondersteuning en financiën

Fracties in de Provinciale Staten hebben recht op ondersteuning bij hun werk. En als Statenlid ontvang je een vergoeding voor je raadswerk. Het recht op fractieondersteuning en de hoogte van de vergoeding zijn wettelijk geregeld.

Koepel- en beroepsverenigingen

Met vragen over je werk in Provinciale Staten kun je terecht bij verschillende koepel- en beroepsverenigingen. Zij ondersteunen provincies in hun werk en behartigen de gezamenlijke belangen van de Provinciale Staten.

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties