Voor Raadsleden

Financiering: wie betaalt mijn cursus?

Op grond van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden vergoedt de gemeente scholing, zoals opleiding, cursussen en congressen, die direct te maken heeft met het ambt van raadslid-zijn.

Basis opleidingsprogramma Raadsleden

Het expertisecentrum Leren en Ontwikkelen van de Universiteit Leiden inventariseerde bij raadsleden welke ontwikkelbehoeften zij hebben. Dit resulteerde in het Basis Opleidingsprogramma Raadsleden, inclusief een schematische opleidingskaart met uitgebreide uitleg en aanbevelingen.

Digitale leeromgeving Raadsleden

Deze digitale leeromgeving biedt een groot en gevarieerd aanbod aan digitale opleidingen en trainingen in de vorm van e-learningmodules, kennisclips, animaties en handreikingen. Denk aan thema’s als: wegwijs in gemeentefinanciën, grip op regionale samenwerking, profilering via sociale media of een competitiescan.

Leerplatform Raadsleden

Op dit gratis online leerplatform voor raadsleden zijn zeven e-learningmodules te volgen die je ondersteunen om een vliegende start te maken als raadslid.

Raadsacademie

De Raadsacademie organiseert regelmatig regionale bijeenkomsten met (thema)workshops. Ook biedt de vereniging een opleidingengids met alle cursussen, trainingen en opleidingen die zij geeft.

VPPG Academie

De academie van de Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG academie) richt zich op de ondersteuning, ontwikkeling en professionalisering van lokale partijen en groeperingen die zijn aangesloten bij de vereniging.

VNG Academie

De Academie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt diverse één- of meerdaagse trainingen en cursussen.

Democratie in Actie

Dit samenwerkingsprogramma ondersteunt gemeenten bij democratische vragen en uitdagingen. Daartoe biedt het onder andere workshops aan, gericht op diverse doelgroepen, waaronder raadsleden.