Financiering: wie betaalt mijn cursus?

Op grond van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden vergoedt de gemeente scholing, zoals opleiding, cursussen en congressen, die direct te maken heeft met het ambt van raadslid-zijn. Deze vergoeding geldt niet voor kosten van partijpolitiek georiënteerde functionele scholing, dus scholing van een politieke partij. Het is niet zo dat scholing van een politieke partij niet vergoedt kan worden. Deze kan wel vergoedt worden als deze functionele scholing aanbindt. Alleen partijpolitiek georiënteerde scholing in het gedachtegoed van de partij wordt niet vergoedt.Vraag de griffier naar de regels en voorwaarden en de (maximale) vergoeding in jouw gemeente. De griffie is ook voor dit soort vragen het eerste aanspreekpunt voor raadsleden.

Actueel: Toerustingsfonds

Op advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur, wil de minister van Binnenlandse Zaken raadsleden beter toerusten en ondersteunen. Vanuit Democratie in Actie zijn er verschillende ontwikkeltrajecten voor gemeenteraden. Een van deze ontwikkeltrajecten is ‘Aan de slag met persoonlijk opleidings- en ondersteuningsbudget’.

Meer informatie

Democratie in Actie Rechtspositie raadslid

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties