SWOT-analyse

Een SWOT-analyse is een goed instrument bij het maken van een campagnestrategie. Een SWOT bestaat uit vier onderdelen: Sterktes (Strengths), Zwaktes (Weaknesses), Mogelijkheden (Opportunities) en Bedreigingen (Threats). De Sterktes en Zwaktes zijn intern. Dat betekent dat je zelf invloed hebt op deze factoren en dat ze bij jouw organisatie of persoon horen. Mogelijkheden en Bedreigingen zijn extern: je zult met deze factoren om moeten gaan. Het maken van een SWOT-analyse doe je in twee stappen.

Hoe maak je een SWOT-analyse?

  1. In de eerste stap vul je onderstaande figuur in. Wat zijn de zwakke en sterke punten van jouw partij en wat zijn de mogelijkheden en bedreigingen in de omgeving? In deze eerste fase is het belangrijk om eerlijk te zijn. Een SWOT-analyse is namelijk een instrument om je strategie en tactiek te bepalen. Voorbeeld: als je in deze fase zegt dat je veel vrijwilligers hebt, terwijl die toch niet beschikbaar zijn in de campagneperiode, dan blijf je met de folders zitten die je op de markt wilde uitdelen. Dan had je beter voor een online campagne kunnen kiezen.
  2. De tweede stap van een SWOT analyse is een discussie waarin je bespreekt hoe je je sterkte punten kunt inzetten om mogelijkheden te verzilveren. Of hoe je bedreigingen kunt keren of zwaktes in sterktes kunt ombuigen.

Download deze module als pdf

Micro module SWOT analyse SWOT analyse schema (leeg)

Welkom bij het Kennispunt Lokale Politieke Partijen

Overal in ons land zijn lokale politieke partijen actief. Als lokale partij bouw je mee aan je gemeente. Daarom is het belangrijk dat je je werk optimaal kunt doen. En daar komt heel wat bij kijken. Hoe richt je een partij op? Waar vind je goede bestuurders, kandidaten en vrijwilligers? Kun je zomaar aan verkiezingen meedoen? Hoe financier je je partij?

Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is dé wegwijzer voor lokale partijen. Praktisch en overzichtelijk. Van het oprichten van een partij tot actief meedoen als raadslid of bestuurder. Kijk rond op de site en ontdek waarbij het Kennispunt je kan ondersteunen. Staat je vraag er niet bij? Laat het dan weten via info@lokalepolitiekepartijen.nl.

Een sterke lokale democratie maken we samen.

Ik verklaar het Kennispunt Lokale Politieke Partijen graag voor geopend!

 

Kajsa Ollongren
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties