Lees hieronder meer over de mogelijke trainingsmodules die het Kennispunt aanbiedt aan lokale of regionale lokale partijen. Elke trainingsmodule duurt ten minste 2,5 uur en wordt gegeven door een professionele trainer. Modules kunnen ook gecombineerd worden.
Hoe ben je als vrouw in de lokale politiek zo effectief mogelijk? Hoe ben je zichtbaar, zijn je ambities bekend en je competenties van toegevoegde waarde?
De komende maanden organiseren we rondleidingen in de Tweede Kamer voor leden en vertegenwoordigers van lokale politieke partijen. Na afloop gaan we in gesprek met een Tweede Kamerlid.
We zoeken trainers die opgeleid willen worden om de training Permanente Campagne te verzorgen voor lokale partijen.
Social media zijn als communicatiemiddel niet meer weg te denken binnen de (permanente) campagne van jouw partij.
Als fractievoorzitter heb je verschillende rollen. Je leidt het team/de fractie, je bent boegbeeld van de partij en het aanspreekpunt voor andere partijen. Als er gedoe is, komen mensen als eerste bij jou aankloppen.
In de politiek spreek je regelmatig een groep toe. Tijdens een ledenvergadering, bijeenkomst of een debat. Hoe houd je een goed betoog, waarbij de toehoorders het juiste onthouden en je er zelf ook plezier in hebt? En hoe ga je om met media?
Je bent een jaar wethouder voor je lokale partij of je bent al bezig met je tweede termijn. Je hebt misschien een opleiding gevolgd bij de Wethoudersvereniging en hopelijk je draai gevonden in het college van B en W en in je portefeuilles.
Hoe werk je samen, hoe overleg je en kom je tot een besluit? We hebben hier een aanbod Teamsessies fracties en besturen voor ontwikkeld.
Integriteitskwesties doen afbreuk aan de betrouwbaarheid van de politiek. In deze training ga je aan de hand van cases uit de praktijk in gesprek over integriteit en hoe je het in je politieke werk en in je lokale partij kunt verankeren.
Als fractievoorzitter heb je verschillende rollen. Hoe vul je die rollen in, en hoe ontwikkel je je als leider van de fractie in de gemeenteraad?
In de training Permanente campagne ga je met je eigen partij aan de slag met de zichtbaarheid van je partij en met het verstevigen van het contact met de kiezers.
In de debattraining ga je samen met je eigen partij aan de slag met debatteren. Hoe bereid je je voor, welke debatstijlen zijn er en wanneer zet je welke stijl in? Je leert hoe je een betoog opbouwt en tegenargumenten weerlegt. En je gaat veel oefenen in kleine groepjes.
In deze training werk je aan de kandidaatstellingsprocedure, van het werven en scouten, het opstellen van een profiel, tot het voorbereiden en opleiden van de mensen op de kandidatenlijst.
Tijdens deze training ga je aan de slag met welke communicatiekanalen bij jouw politieke partij passen en hoe je die vervolgens organiseert.
Leden en vrijwilligers zijn een aanwinst voor iedere politieke partij. Ze zorgen voor een financiële basis, betrokkenheid en goede ideeën. In deze training ga je aan de slag met het werven van leden.
Er komt veel kijken bij het besturen van een politieke vereniging. Je hebt te maken met leden, met gekozen politici, benoemde bestuurders, de lokale pers en met inwoners van je gemeente of provincie.
In deze training ga je aan de slag met de zichtbaarheid van je partij en met het verstevigen van het contact met de kiezers.
Hoe haal je bij een onderhandeling de punten binnen die voor jouw politieke partij belangrijk zijn? Welke stijl van onderhandelen past bij jou? Wat is je doel?
Als raadslid krijg je een stortvloed aan informatie te verwerken. Hoe verwerk je deze informatie snel en efficiënt? In de workshop Snellezen leer je hoe je meer tekst leest in minder tijd, zonder verlies van begrip.
In de training Vloggen voor politici en politieke partijen, leer je de basistechniek van een filmpje maken met je telefoon of een eenvoudige camera.a. Je ontvangt tips en advies over het beeld en muziek en leert meer over eenvoudige montage op je laptop of telefoon.
Het Kennispunt organiseert intervisiebijeenkomsten voor raadsleden van lokale partijen. Tijdens vier bijeenkomsten deel je in een veilige, niet-beoordelende omgeving de problemen, uitdagingen en successen uit je werk met collega-raadsleden.
Nieuwsbrieven van lokale partijen sterven na een enthousiaste start nogal eens een stille dood. Nergens voor nodig.
Goed oppositievoeren is een vak. Je moet je controlerende taak zeer serieus uitvoeren en het college, anders dan coalitiepartijen, kritisch volgen.
Als raadslid moet je zichtbaar zijn voor inwoners én journalisten. Een persoonlijke Twitterpagina is daarom een must.
Deze vervolgtraining debatteren gaat over hoe je regie houdt op je eigen bijdrage en op het debat. Hoe ga je om met interrupties? Hoe blijf je bij je eigen boodschap en weerleg je drogredenen van andere partijen?